Karstorps Hundtjänst & Hälsa, Norrköping

Om Doga

170592666_4022048294482984_3103617549339082751_n
Susanne Franzén Sandberg, Diplomerad DogaLärare via www.hundsteg.se

Doga - En stunds gemensam avkoppling där Du och Din hund möts på lika villkor, utanför de roller Ni har i vardagen. Ett fint tillfälle att lära bygga tillit och en relation bortom godis, leksaker och belöningar mellan Dig och Din hund.
Dogan hjälper hunden att både läka, balansera och centrera sig samt att hitta den plats innom sig där den är mest harmonisk.
Dogan hjälper hunden att skala av lagrade upplevelser, bearbeta dem och släppa för att sedan kunna ta sig fram  enklare genom livet.

En del av Dogan är att själv göra Yoga och avslappningsövningar, där du får arbeta med din kropp.
Här krävs inga som helst förkunskapskrav eller en viss vighet eller smidighet, alla kan utföra de Yogaövningarna vi utför.
Du är navet och ryggraden i Doga-passet och den som ska leda din hund och för att leda krävs egna upplevelser, insikter och förståelse för dig själv.

Genom att utföra rörelser som är utanför vanan både väcker och skapar man nya neurologiska vägar.
Hjärnceller och synapser stimuleras.
Det här hjälper hunden till positiva beteendeförändringar, kapacitet att hantera förändringar, skapar en inre balans samt ökar hundens vilja att lära sig och engagera sig i sin omgivning.
Genom arbetssättet man gör Doga skapas också många och djupa tillits övningar tillsammans med ökat samarbete. Allt detta är avgörande faktorer i en bra relation.
Doga har många positioner och övningar med olika ändamål. Vissa positioner ämnar öppna upp hunden andra att lugna den.  Övningarna kan också stimulera kreativitet och förbättra inlärningsförmågan samt skapa grogrund för att läka och bearbeta ångest och trauman.

Doga pass ska utföras under fullkomlig frivillighet hos hunden. Att tvinga in hunden i positioner motverkar helt dess syfte. Även om du hjälper hunden in i positionen ska den samarbeta och vilja delta i aktiviteten.
Vissa positioner kanske inte passar er alls och andra kanske ni bara gör inledningen till. Målet är aldrig att ”lyckas” med en position utan att utföra rörelser tillsammans. Resan är målet.
Bryt ned positionerna till så små delar så att ni gör dem utan krångel eller konflikt. Var uppmärksam på om hunden upprepade gånger ogärna gör en viss rörelse – kanske finns det smärta som orsak.  
Om du har en hund med fysiska begränsningar eller fysisk problematik, rekommenderar jag att du rådgör med en fysioterapeut gällande vilka positioner/rörelser innehållande ”lyft” som är riskfria för din hund att göra.

Vi försöker undvika att arbeta med godis eller leksaker när vi gör DOGA, då det startar andra emotioner och motivations system än dem vi vill komma åt. Fullkomlig frivillighet hos hunden är en förutsättning och på ett lekfullt och kravlöst sätt arbetar vi fram övningarna och känslorna som följer dem.
Det finns inget prestationstänk i dogan, inget att lyckas med.
Att vara tillsammans på mattan och göra rörelserna är de enda som räknas.
De finns inget perfekt sätt att utföra övningarna eller en målbild att uppnå.
Var uppmärksam på att all form av prestationsångest grundar sig i dig och inte hunden, hunden har ingen aning om vad som förväntas av den.
Precis som inom yoga så kan hunden komma att möta känslor av obehag grundade i emotionella låsningar i kroppen eller minnen i själen, det här är ok. Pressa inte hunden men låt den heller inte ”fly” från det jobbiga. Guida den igenom det ni gör och var trygg och jordad – så ges hunden tillfälle att växa och läka.
Du får genom dessa tillfällen möjlighet att lära känna din hund och er relation att utvecklas. 

Att göra tillsammans på riktigt är viktigt, underskatta inte hundens förmåga att se och känna skillnaden på när du gör något för hunden eller om du gör det med hunden. Att uppnå de där magiska stunderna tillsammans kräver att du kliver in i din kropp och själ lika mycket som du ber hunden göra det.

När ni gör doga lämnar du hundägarskapet vid tröskeln, ni går in en bubbla av fullkomlig jämlikhet.
Din hund blir din läromästare lika mycket som du blir hudens. Med tid kommer förhoppningsvis den här bubblan växa och ta mer plats i er vardag, transformerar er relation till något nytt och djupare.

Kom ihåg
Det är inte ett fysisk resultat vi ämnar att få utan en känsla vi vill locka fram hos hunden genom dogan.

Jag erbjuder

Doga - Prova på-pass 60 min (enskilt el. på distans)
400:-

Doga - Enskild guidning 3x60 min
1.650:-

Doga - Distansguidning 3x60 min
1.500

Dogavandring 90 min (minst 4, max 8 deltagare)
600:-

Meditation, andning & beröring 60 min (enskilt eller grupp om min 2, max 4 deltagare)
400:-

170592666_4022048294482984_3103617549339082751_n

Aktuellt Just Nu!

Boka plats på: khundtj@gmail.com el. 0703-728174

Måndag 8/11 kl 18.30-19.30
"Meditation, andning & beröring"